close Hírek Készenléti szolgálat Hasznos lehet Galéria Elérhetőség

Segítő beszélgetés

Mi az, hogy „segítő beszélgetés”?

Mindannyiunk életében visszatérő vendég a kétely és az elbizonytalanodás. Vannak időszakok, amikor az a benyomásunk, hogy vége, nincs tovább… Pedig minden helyzet magában hordja a megoldását, csak mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy lássuk. Ilyenkor erőfeszítéseket teszünk, hogy megpillantsuk a kiutat a problémakupac aljáról, majd felhagyunk a próbálkozással. Elmenekülünk vagy passzivitásba merülünk…


Miért, van más lehetőség is?

Igen! Megpróbálhatunk más módon ránézni a nehézségünkre. Vagyis nem menekülünk el – a megoldatlan problémák elől különben se lehet elmenekülni, mert ismét szembejönnek velünk – és nem is sodródunk az eseményekkel, hanem új szemmel közelítünk mindahhoz, ami történik. Olyan ez, mint amikor egy mély szakadékban teljesen leköti a figyelmünket egy fenyegető látvány, majd hirtelen felröppenve új kilátás tárul elénk.

 

Szép, szép. De én nem tudok repülni.

Repülni tényleg nem tudunk, de felkérhetünk egy szakembert, hogy segítsen nekünk eltávolodni a problémától, hogy új távlatból lássuk azt.

 

Már sokszor panaszkodtam másoknak, mégsem változott semmi…

Szülők, barátok vagy kollégák gyakran elmondják, hogy mit tennének a mi helyünkben. Tanácsokat adnak saját tapasztalatukból kiindulva. A szakember azonban képes teljesen meghallgatni a másik embert és együtt nézni vele a dolgokat. A megértés hatására oldódik bennünk a szorongás, és ez az első fontos változás. Ugyanakkor tanácsok helyett segítséget kapunk ahhoz, hogy jobban megértsük magunkat és a helyzetünket. Kezdünk tehát tisztábban látni, és új lehetőségeket pillantunk meg. A tehetetlenség és a zavar érzését fokozatosan a nyugalom és az önbizalom váltja fel.

 

Van más különbség is a hétköznapi beszélgetésekhez képest?

A szakember nem tereli meghatározott irányba a beszélgetést. Olyan dolgokat is ki lehet mondani, melyeket eddig elhallgattunk önmagunk és mások elől, mert féltünk, hogy kedvezőtlen színben tűnünk fel. Itt nem kell tartani semmilyen kellemetlen következménytől. Amiről beszélünk, köztünk marad. 
Ha kedvet érez, szívesen látjuk egy segítő beszélgetésre…