close Hírek Készenléti szolgálat Hasznos lehet Galéria Elérhetőség

Gázoló Kalandklub fiataloknak

„Ne lődörögj, ne dögölj,
Ne ücsörögj s szöszmötölj,
Vár a hétvégéd szebbre mázoló,
Téren és időn messze Gázoló.”

Akit várunk:

  • a kirándulás napján 10. életévét betöltött,
  • egyhuzamban 10 percnél többet is gyalogolni tudó,
  • erdőt, természetet, társaságot (legalább) minimálisan kedvelő gyermeket és fiatalt.

Hívd el barátaidat, barátnőidet is!   Ha tudsz, ne csak beess, jöttöd előre jelezd!
 

Havonta egy kirándulást  (többnyire a hónap 4. szombatja) és évente 1-2 tábort (nyáron ötnapos és ősszel háromnapos) szervezünk.

Részvétel ingyenes, az utazás önköltséges. Ezen felül még egy napi hideg élelmet és italt kell hozni, illetve BKV-bérletet, vagy 4 db vonaljegyet. Kérésére (jelezheti telefonon, e-mail-ben, vagy személyesen) szívesen küldünk részletes tematikát, programleírást.


Történetünk….

A Gázoló 2001. októberében indult azzal a céllal, hogy szabadidős, közösségi eseményt biztosítson 13-20 éves, XVI. kerületi gyermekek, fiatalok részére. Így az egyébként unalmas, eltékozolt hétvégék alternatívájaként egy tartalmasabb, értékesebb időtöltési formát mutasson fel, melynek során ismerkedési, kapcsolatteremtési, beszélgetési lehetőség adódik az egyébként nehezen megnyíló fiataloknak egymás és a klubvezető felnőttek irányába. Ez a keret magában foglalja a turistaismeretek, természetismereti jelenségek, országismereti, kulturális vonatkozásokat is.

Klubunkat formailag egy viszonylag állandó, de a változásokat megengedő, természetesen fluktuáló, kb. 15-20 fős csoportra szabtuk, mellyel havi egy szombati napon kirándulunk a Budapestről egynapos kirándulással megközelíthető hegyekbe (pl. Budai-hegyek, Pilis, Börzsöny, Gerecse, stb.), előre meghatározott és meghirdetett napokon. Évente egy-két alkalommal tábort szervezünk (nyári ötnapos, őszi többnyire háromnapos).

Az alsó korhatárt már az elején 10 évig „megnyitottuk”, látva, hogy ez a korosztály a fogékonyabb az általunk kínált programra. A későbbiekben, a klub beindulását követően, amikor már kialakult egy állandó mag, ill. többnapos kirándulásokat, sőt nyári tábort is szerveztünk, az állandósult csoporttagok megtartása és életútjuk valamilyen szintű figyelemmel követése is célunk lett. Érzékeltük, hogy a Gázoló megtartó ereje a személyes hangvétel mellett a szokásaink, rituáléink adta biztonságérzet, a közösségi szellem, az együvé tartozás, az elfogadás élménye. Ezért a természetjárás értékeinek hangsúlyozásán kívül a Gázoló másik nagy „tartóoszlopa” ez a fajta odafigyelés lett.

 

Hisszük és valljuk Rockenbauer Pál gondolatát:  „hátha egy parányit ettől is továbbmozdul valami”.

 

Érdeklődni, információkat megtudni:

Molnár Ádám programfelelősnél

Napraforgó Központ, 1163 Budapest, Cziráki u. 22.
Tel: 403-0001,403-2122
e-mail: napraforgo.megallo@bp16.hu
https://www.facebook.com/kalandklub.gazolo.9