close Hírek Készenléti szolgálat Hasznos lehet Galéria Elérhetőség

Kapcsolattartási ügyelet

Szolgáltatásunk célja, hogy a gyermekek válás után is kapcsolatban maradjanak szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel. Ha a gyermeknek ez az alapvető joga valamilyen ok miatt nem biztosított, mi mediátori (közvetítői) segítséget, semleges helyet, a gyermek számára természetes környezetet (játékokkal berendezett szobát) és szakemberek segítségét tudjuk felajánlani.

A szülők közvetlenül, vagy a gyámhivatal, bíróság révén kerülhetnek intézményünkhöz. Első találkozáskor egy-egy órát beszélgetünk a szülőkkel, hogy megismerjük a kapcsolattartásról kialakult elképzelésüket. Ekkor írják alá a kapcsolatügyeleti együttműködés kereteiről szóló egyezséget.


A szakemberek értekezlete dönti el, hogy ellenőrzött, vagy segített kapcsolattartási formában oldható meg eredményesen a szülő-gyerek találkozás. Arról is döntés születik, hogy szükséges-e zsilipelés, azaz találkozhatnak-e a szülők a kapcsolattartás ideje alatt, vagy időeltolással érkezzenek, illetve távozzanak, hogy a nyílt vitákat, veszekedéseket elkerüljük.

Ellenőrzött kapcsolattartásra általában akkor kerül sor,

  • ha a gyermek egy évnél hosszabb ideje nem találkozott a látogató szülővel,
  • a szülők közötti kommunikáció működésképtelen, vagy nyíltan ellenséges,
  • a gyermek ellenállást mutat a látogató szülővel szemben,
  • ha a bíróság, vagy a gyámhivatal kifejezetten ezt kéri.

Az ellenőrzött kapcsolattartás azt jelenti, hogy a látogató szülőn és gyermeken kívül a szakember is jelen van a szobában.
A segített kapcsolattartásnak több szintje van, ebben az esetben a szakemberek egy idő után nem a találkozás helyiségében, hanem egy közeli másik helyiségben tartózkodnak. A találkozások idejére a gondozó szülő elhagyja az intézményt.
Szolgáltatásunk ingyenes, csak a kerületben lakó (életvitelszerűen itt tartózkodó) gyermekek esetében vehető igénybe. A kapcsolattartási ügyelet kéthetente péntek délutánonként, előre egyeztetett 2 óra időtartamban működik.  


Szakemberek:

Csalagovits Katalin
kapcsolatügyeleti mediátor

Tóth-Pap Erika
kapcsolatügyeleti mediátor

Sopronyi Magdolna
kapcsolatügyeleti munkatárs

Széplaki Aida
kapcsolatügyeleti mediátor

Domján Gabriella
kapcsolatügyeleti munkatárs

Jónás Áron
kapcsolatügyeleti munkatárs

Jónás Benedek
kapcsolatügyeleti munkatárs
 

A kapcsolattartási ügyelet protokollja ITT érhető el.

A megállapodás példánya pedig az alábbi linken:
kapcsolattartási megállapodás