Éves Szakmai Tanácskozás

2022 február 24-én tartotta a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ éves szakmai tanácskozását. Mivel a tanácskozáson részt vevők jelentős száma miatt az intézmény épületét kinőtte az esemény, így a Szentmihályi Kulturális Központban találkoztak az intézmények és szervezetek (bölcsődék, óvodák, iskolák, gyámhivatalok, rendőrség, pszichiátriai gondozó, gyermekjogi képviselő, szociális iroda, területi szociális szolgálat, Otthon segítünk Alapítvány) képviselői, végre – a tavalyi online alkalom után - újra személyesen.  A cél az aktuális szakmai kérdésekről való beszélgetésen túl, hogy kilépve a napi feladatok szorításából, egy kávé és pogácsa mellett erősítsék azt az együttműködést, amit a különböző szociális és gyermekvédelmi feladataik mentén a hétköznapokban gyakorolnak.

 

A tanácskozást Ács Anikó Alpolgármester Asszony nyitotta meg.

Az első előadásban Matolcsi Ildikó, a Napraforgó Szolgálat szakmai egységének vezetője foglalta össze azoknak a kérdőíveknek a tartalmát, amit a kerületi intézményeknek küldött ki a Napraforgó Központ, hogy szélesebb körben feltérképezze, feladatához hűen, a kerület szociális és gyermekvédelmi kérdéseit.

Ezután Tari Annamária vendégelőadó „Az információs kor és az érzelmi változások” címmel igen érdekes, szülőként és szakemberekként is elgondolkoztató, jól használható gondolatokat tartalmazó előadása következett.

 

Az előadás után különböző szakmai műhelyek között választhattak a vendégek, ahol már alkalom nyílt az interaktív, a tapasztalatokat egymással megosztó munkaformára is. A szakmai műhelyek közül az elsőben Tari Annamária koordinálásával az érzelmi válságok megjelenéséről beszélgettek a résztvevők.  A Napraforgó Központ munkatársai, Faragó Anikó és Marx Tamás pszichológusok vezetésével a „Csapda a neten” című dokumentumfilm kapcsán gondolták át a szakemberek a film felhasználhatóságát, és ugyancsak a Napraforgó központ óvodai és iskolai szociális segítő szakemberei, Raffay Veronika, D. Polgár Krisztina és Fogarassi Ottó  tartottak egy workshopot, ahol 5 különböző generáció résztvevőivel mutattak be egy generációs játékot a műhely vezetői. 

A nagy élményt nyújtó játékban a Jókai Mór Általános iskola 6. osztályos diákjai és a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium 12. osztályos végzősei jelenítették meg az Alfa és a Z generációt, s a játékban átélhették a különböző résztvevők, hogy valóban léteznek hidak egymás felé, közös célok, a másik generáció által is vágyott értékek, s hogy jó egymással szóba állni, egymást egyenrangúként kezelve együtt lenni.

 

A szakmai tanácskozást színesítették gyermekrajzok is, ami a Napraforgó Központ által meghirdetett, „Egy hely, ahol jó lenni” rajzpályázatra érkeztek. Mivel igen nagy számban küldték be a gyerekek rajzaikat, így csak mintegy 100 képből álló válogatást, kiállítást tudtak megjeleníteni a paravánokon a szervezők.

 

A visszajelzések szerint a szakmai tanácskozáson résztvevők a délelőtt során új szakmai és emberi élményekkel, impulzusokkal gazdagabban, kicsit „felfrissülve” tértek vissza munkájukhoz, ami felvállaltan célja is a Napraforgó Központnak ezzel a rendezvénnyel. Mert szerintük elengedhetetlen, hogy aki emberi sorsokkal, problémákkal és nehéz élethelyzetekkel dolgozik nap mint nap, az ne kapjon újra és újra olyan szakmai támogatást, mely őt képessé teszi a hétköznapokban a másik ember felé fordulásra, felelősségvállalásra és a hivatása gyakorlására.   

 

 

 

Fejlesztőpedagógiai

tanácsadás

Fejlesztőpedagógiai segítséget kérhetnek azok a tanulók, akik valamilyen nehézséggel küzdenek tanulmányaik végzése során.

Megnézem

Pszichológiai

tanácsadás

Amikor megterhelő érzelmek, gondolatok, árasztanak el, Megnézemajánlatos egy szakember

tanácsát kérni.

Családi/pár

konzultáció

A család megsegítése, hogy az adottságaikhoz, lehetőségeikhez képest optimálisan működő családdá váljanak.

Megnézem

Jogi

tanácsadás

A Jogsegélyszolgálat a rászoruló XVI. kerületi lakosoknak a következő területeken nyújt tájékoztató, tanácsadó segítséget:

Megnézem

 
 

 
 

Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ

Szeretnénk bemutatni Önnek intézményünk szolgáltató részlegeit.
Érdekel


 

Szociális munka az óvodákban és iskolákban

2018 szeptemberétől Központunk új feladattal bővült az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatással.

Érdekel


 

Kertvárosi Családi Szállító Szolgálat

A kerületben élő családoknak megkönnyítse a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Érdekel

Készítette az:  Unicial Grafikai Stúdió