Karácsonyi történetek

 

Karácsonyra készülünk. Nem mondom, hogy felhőtlen szívvel. Tavaly, karácsonykor reménykedtünk, hogy ez az év már más lesz, minden újra a régi vágányon fut.
Nem így történt, visszük még mindig a pandémia terheit. Fáradtan, de kicsit már rutinosan.
De az ünnepeinket akkor sem engedjük el.


A karácsony pedig ősidők óta szól: a Másikról. Nem a saját örömeinkről, hanem a másik emberről. Keressük, hogy hogyan tudunk örömet szerezni szeretteinknek, barátainknak.

És egyre több ember keresi, hogyan tud örömet szerezni olyanoknak, akiket nem is ismer, csak azt tudja róluk, hogy éppen nem könnyű a sorsuk. S bekopognak hozzánk, jön egy telefon, egy email. Kinek könnyíthetnék a terhein?

 

Évek óta karácsony előtt a Napraforgóban összegyűjtjük a velünk kapcsolatban álló emberek vágyait, álmait, ők mondják meg, minek örülnének, mit fogadnának szívesen. Ebből kis történeteket állítottunk össze. A történet szereplői mind a kerületünkben élnek.


Kedves Adományozni vágyó! Keresse meg a történetek közül, amelyik megszólítja Önt, ahol szívesen segítene.

 

S hívja Matolcsi Ildikót, aki tervez, szervez, gondoskodik róla, hogy minden célba jusson.

Telefonszáma: +3620/420-91-72 Email címe: napraforgo.matolcsi@bp16.hu


Visszajelzését 2021. 12. 15-ig várjuk!

Legyen áldott Karácsonyunk!


Hanuláné Kurdi Ágnes
intézményvezető

 

 

 

1. „Nyugdíjasként egyedül”- Kívánság részben teljesítve
65 éves egyedülálló asszony vagyok. Nagyon rossz állapotú házban élek, egészségi állapotom miatt munkát vállalni nem tudok. Teljes bevételem 75 000 forint, ebből éldegélek szerényen. Az élelmiszernek, tűzifának nagyon örülnék!


2. „A játék öröme”- Kívánság teljesítve 
Egy kedves, mosolygós kisfiú vagyok. Nem születtem gazdagságba, sőt nagyon nehéz körülmények közé érkeztem. Mindezek ellenére, a szüleim nagy szeretetben nevelnek.
Mindössze három éves, cserfes, jó kedélyű gyermek vagyok. Szeretek játszani, ugrálni és óvodába járni.
Nagyon szeretem a járműveket, építő kockákat és minden más fiús dolgot. Imádok enni és persze a csokit sem vetem meg. Ruhácskáimat hamar kinövöm.
Nagy öröm lenne számomra, ha az idei karácsonyfa alatt játékra, finomságra lelnék.


3. „A nagylány, aki kislány”- Kívánság részben teljesítve
Súlyos beteg gyermekemmel itthon vagyok, mivel 24 órás állandó felügyeletre és gondozásra szorul. A 15 éves kislányom hat hónapra született, születése után a 7. napon agyvérzést kapott, ezáltal beszéd elmaradása van, teljesen cselekvőképtelen. Nagyon nehéz anyagi körülmények között élünk, ezért szeretnék segítséget kérni - olyan segítőkész emberektől, akik szeretnek, tudnak segíteni. Szükségünk lenne tartós élelmiszerre, valamint nagyon megkönnyítené a mindennapi életünket egy bicikli, de bármilyen segítséget elfogadnánk. Anyagi támogatást is szívesen elfogadok, amit a gyermekem gyógyíttatására fordítanék.


4. „Ürömre egy kis öröm”- Kívánság részben teljesítve
Kisnyugdíjas házaspár vagyunk. A férjem egy műtétet követően lebénult. Az egészségügyi kiadásaink megemelkedtek, gondot jelent számunkra a napi megélhetés.
Szívesen fogadnánk tűzifát, élelmiszert vagy vásárlási utalványt. Köszönjük.


5. „Álom, édes álom”
Két gyermeket egyedül nevelő édesanya vagyok. Súlyos daganatos betegséggel küzdök. Jelenleg kénytelen vagyok részmunkaidőben dolgozni a kezeléseim mellett, mert a számomra biztosított betegállomány-keretet kimerítettem. A gyermekeim nagy álma egy új laptop, mert jelenleg egy kölcsön gépen végzik iskolai feladataikat, amelyet hamarosan vissza kell szolgáltatnunk tulajdonosának. Sajnos ezt a kérésüket nem tudom teljesíteni bármennyire is szeretném, mert anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé. Nagyon megköszönöm, ha valaki támogatni tudna bennünket.


6. „Kis karácsony”- Kívánság teljesítve 
Kisnyugdíjas házaspár vagyunk. Fogyatékkal élő lányunkat és súlyosan fogyatékos gyermekét neveljük szeretetben. Anyagi gondjaink vannak, de adósságunk nincsen. Karácsonyra hálásan fogadnánk élelmiszert vagy vásárlási utalványt, amely fényesebbé tenné az ünnepet.


7. „A táncos lábú kislány”Kívánság teljesítve 
Kis unokámat pici korától egyedül nevelem (gyámja vagyok). Egy kicsi albérletben élünk ketten. A kis unokám 4 hónap múlva 9 éves lesz. Sajnos az édesapja néhány hete tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ami segíti a kislányt az életében jelentkező nehézségek átvészelésében, az a tánc. Aminek most nagyon örülne az egy 37-es balettcipő, és a néptánchoz, fekete kopogós sarkú karaktercipő. Amire még szükségünk lenne: kesztyű, nadrágok (már 160-as a mérte, nagy kislány, a méretét nehéz eltalálni így esetleg ruhautalványt szívesen fogadnánk). Jelen helyzetben bármilyen segítségnek örülnénk! Hálásan köszönjük!


8. „Egyedül, de mégsem magányosan”- Kívánság részben teljesítve
Gyermekeit egyedül nevelő édesapa vagyok. A gyermekek 9, 13, 17, 18 évesek: 2 fiú, 2 lány. Egy kis albérletben élünk. Másodállásban is dolgozom, hogy az albérleti díj és a rezsi számlák kifizetése után megélhetésre is maradjon pénzünk. Amire a gyerekeknek a tanuláshoz nagyon nagy szükségük lenne: (akár jó állapotban lévő használt) számítógép, laptop vagy nyomtató. Köszönjük szépen!!!


9. „Az otthon melege”- - Kívánság részben teljesítve
Gyermekemet egyedül nevelő anya vagyok. Fiam egyéni fejlesztést igényel, ezért kis létszámú fizetős iskolába tudtam beíratni. A fejlesztő foglalkozások, az albérlet költségei és a tüzeléshez használt fa ára olyan költségek, amik nagyon megnehezítik az életünket. Nagy segítség lenne számunkra a fa tüzelőanyag támogatása, kisfiam vágya pedig egy Katicás Happy Nappers hálózsák.


10. „A kisiskolás álma”- Kívánság részben teljesítve
Két gyermekünkkel fél éve költöztünk Erdélyből a XVI. kerületbe. Igyekszünk beilleszkedni és fiainknak megadni, amire szükségük van, de szűkös anyagi keretek között élünk, sok minden hiányzik még a háztartásból. Karácsonyra egy tévének és elsős gyermekünk számára egy íróasztalnak örülnénk a legjobban.


11. „Haladás két keréken”
Gyermekünk nagyon szeret biciklizni, de az albérlet magas ára és a havi gyógyszerkiadásaink mellett nem tudunk megfelelő méretű kerékpárt vásárolni neki. Ebben kérnénk segítséget!


12. „A főzés öröme”
Egyedül nevelem fogyatékos, 10 éves lányomat, akinek 10 év alatt 8 alkalommal műtötték a gerincét. Az állapota miatt nagyon sok fejlesztést igényel, gyógytornára is járunk. A terápiák nagyon sok pénzt elvonnak, így megtakarítással nem rendelkezem. Sajnos, a gáztűzhelyem elromlott, de újat nem tudok venni.
Nagy segítséget jelentene, ha valakitől kapnék egy jól működő, esetleg új állapotban lévő gáztűzhelyet.


13. „Unokáim álma”Kívánság teljesítve 
Nyugdíjas nagymama vagyok, két unokámat nevelem évek óta, akikről szüleik lemondtak és emiatt sok trauma érte őket. Szűkös anyagi- és lakáskörülmények között élünk, pedig a két kamasz gyereknek nagy szüksége lenne mozgásra. Lányunokám nagyon szeretne korcsolyázni és vágyik egy korcsolyacipőre. 41-es lába van. Fiúunokámnak elromlott a biciklije, nagyon szeretné, ha valaki megjavítaná, mert több hibája is van. Ha erre nincs lehetőség, egy másik biciklinek is örülne, vagy egy drónnak, helikopternek, amit röptetni tudna szabad területen.


14. „Eszközhiány a háztartásban”Kívánság teljesítve 
Háromgyermekes anyuka vagyok, gyermekeimet egyedül nevelem, Két gyermekem különleges gondoskodást igényel, közülük az egyik fizetős iskolába kell járjon. Albérletben lakunk, kevés pénzből gazdálkodunk. Sok mindennek tudnánk örülni együtt a gyerekekkel, például: egy konyhai robotgépnek, amivel süteményeket is be tudnék keverni vagy egy tea-kávé főzőnek.


15. „Külön, de mégis együtt”
15 éves fiú vagyok, speciális nevelési igényű. Öt testvéremmel, édesanyámmal és nevelőapámmal lakom egy 45m2-es albérletben, mert nagyobbat nem tudunk kifizetni és 6 fiúgyermeket nem is szívesen fogad be senki. Mindennel nagyon spórolunk, apukám nem fizet utánam tartásdíjat, nem tudjuk, hol él. Szeretnék egy emeletes ágyat, hogy egy kicsit külön tudjak vonulni kisebb testvéreimtől. Anyunak már egyre nehezebb a mosás, mert alig működik a mosógépünk, ha kapnánk egy felültöltős automata mosógépet, annak nagyon örülnék, mert szeretek tiszta ruhában járni iskolába.


16. „Kisgyermekek kis álma”- Kívánság teljesítve 
Egyedül nevelem a 9 éves kislányomat és az 5 éves kisfiamat. Lányom nagyon szeret színezni. Színező készletet kért a Jézuskától. Fiam buszsofőr szeretne lenni, nagyon szeretni a buszokat, autókat, autópályákat. Karácsonyi díszeink is megfogyatkoztak a költözéssel. Szeretnénk, ha lenne pár szép dísz a fán!


17. „Lányka ágya”- Kívánság teljesítve 
Testvéreimet és engem is apukám nevel. Sok mindenre figyel, gondoskodik rólunk, de én szeretnék Karácsonyra egy igazán csajos ágyneműt – lepedővel! Most vagyok 9 éves!
10 éves fiútestvéremnek a hátizsákja ment tönkre – bár nagyon ragaszkodik hozzá, de-ő is nagyon örülne egy új, márkás táskának, amivel iskolába mehet.


18. „Segítő kezek”
Három gyermekes, nehéz anyagi helyzetbe került szülők vagyunk, akik tartós betegségük ellenére igyekeznek biztosítani a 19 éves egyetemista fiuk és a 16 és 14 éves lányaik számára az egészséges, biztonságos fejlődést.
A nagymama, akivel közös háztartásban éltünk, és rendkívül nagy segítség volt mindannyiunk számára, novemberben elhunyt. Családunk régi vágya a lakásban egy tisztasági festés elvégzése, de sem szakemberre, sem alapanyagra nem tudunk áldozni. Az öreg mosógép lecserélésének is nagyon tudna az egész család örülni.

 

Fejlesztőpedagógiai

tanácsadás

Fejlesztőpedagógiai segítséget kérhetnek azok a tanulók, akik valamilyen nehézséggel küzdenek tanulmányaik végzése során.

Megnézem

Pszichológiai

tanácsadás

Amikor megterhelő érzelmek, gondolatok, árasztanak el, Megnézemajánlatos egy szakember

tanácsát kérni.

Családi/pár

konzultáció

A család megsegítése, hogy az adottságaikhoz, lehetőségeikhez képest optimálisan működő családdá váljanak.

Megnézem

Jogi

tanácsadás

A Jogsegélyszolgálat a rászoruló XVI. kerületi lakosoknak a következő területeken nyújt tájékoztató, tanácsadó segítséget:

Megnézem

 
 

 
 

Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ

Szeretnénk bemutatni Önnek intézményünk szolgáltató részlegeit.
Érdekel


 

Szociális munka az óvodákban és iskolákban

2018 szeptemberétől Központunk új feladattal bővült az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatással.

Érdekel


 

Kertvárosi Családi Szállító Szolgálat

A kerületben élő családoknak megkönnyítse a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Érdekel

Készítette az:  Unicial Grafikai Stúdió